Še niste bili v fitnesu? Ni panike, vse je enkrat prvič. V nadaljevanju sledi nekaj kratkih nasvetov, ki bodo pregnali vse morebitne dvome in strahove.

SKUPAJ DO BOLJŠIH REZULTATOV

Veliko ljudi se izogiba fitnesa, ker ne vedo, kaj naj tam počnejo oz. kako bi začeli. Kar naenkrat se znajdemo med najrazličnejšimi napravami in opazujemo ljudi, ki suvereno izvajajo zapletene vaje, mi pa v dvomih, kaj naj sploh naredimo sami s seboj. Najpreprostejša in najpogostejša rešitev je zagotovo, da za pomoč prosimo trenerja fitnesa. Fitnes trener nam bo svetoval in nas naučil, kako vaje izvajati pravilno. Tako se bomo izognili najpogostejšim napakam, ki jih brez strokovnega nadzora hitro napravimo – nepravilni izvedbi samih vaj, nepravilni obremenitvi ter osredotočenosti samo na določene dele telesa. Prav te komponente pa so za doseganje želenih rezultatov ključnega pomena in tudi glavni krivec številnih poškodb.

 Vsi popolni, le jaz ne.

Imaš pomislek, da obiskujejo centre za fitnes le tisti z idealno postavo? Popolnoma po nepotrebnem.  Vsi so bili nekoč na začetku poti. Zato se ti ni treba bati neprimernih pogledov ali opazk.

Nova poznanstva
Fitnes je tudi priložnost za spoznavanje novih ljudi, s katerimi te povezujejo nekateri skupni cilji. Kljub temu ne dopusti, da se tvoji obiski sprevržejo v družabna srečanja, saj si tam predvsem, da vadiš. Če vadbo obiskuješ s prijateljem, se potrudi, da morebitni njegovi izostanki niso razlog za tvoje. Disciplina in napredek sta odvisna samo od tebe in tvoje motivacije.

Ne odlašaj več
Obisk fitnesa ni nič takšnega, kar bi te moralo plašiti ali navdajati z neugodjem. Tam si zato, da dosežeš svoj cilj – kot to počnejo tudi drugi obiskovalci. Poskrbi za primerno športno opremo, vodo in brisačo ter uživaj v vadbi.

KAJ POTREBUJEM ZA PRVI OBISK?

Udobna športna oblačila in obutev – Poskrbi za udobna in kakovostna oblačila. Izbiraj materiale, ki vpijajo pot in hkrati omogočajo koži, da diha. Priporočljiva so oprijeta oblačila, ki izvedbo vaj manj ovirajo, sicer pa je primerno katero koli športno oblačilo, v katerem se počutiš dobro. Izberi udobno in lahko obutev. Ne pozabi, da morajo biti športni copati čisti, torej jih uporabljaj le v centru.

Brisača – poleg tega da vam bo služila za brisanje potu, jo lahko uporabite tudi pri sami vadbi (pogrnite jo na blazine in ostale vadbene naprave, na katerih sedite oziroma ležite), tako boste tudi poskrbeli za večjo higieno samih fitnes naprav.

Plastenka z vodo – voda je nepogrešljiv del našega telesa, zato le poskrbite, da boste med vadbo hidrirali vaš organizem. S tem boste poskrbeli za uravnavanje vaše telesne temperature (termoregulacija).

Temeljni bonton– Če ne vadiš, ne posedaj na napravah, saj s tem zasedaš prostor drugim. Izvedi vajo in se prestavi na naslednjo napravo. Med obiskovalci velja tudi nenapisano pravilo, da med počitkom med serijami vaje enega obiskovalca na napravi naredi serijo drug obiskovalec. To je še posebno dobrodošlo takrat, ko je v fitnesu velika gneča.